Genom att använda våra tjänster godkänner du att vi sparar data i cookies. Om cookies

Byta mobilabonnemang – Så gör du och 11 tips på mobiloperatör att välja

Skrivet 16 juni 2022 av Rabattparadiset
Tips
Så gör du för att byta mobilabonnemang
- Inlägget innehåller annonslänkar -

Att skaffa nytt abonnemang till mobilen kan kännas både komplicerat och jobbigt. Men faktum är att det aldrig har varit enklare att byta mobilabonnemang eller till en annan operatör. Många stannar kvar med det man haft länge av bekvämlighetsskäl. Dock är det något som kan bli väldigt dyrt i längden. När du väl bestämt dig för att genomföra ett byte så kan du faktiskt vara klar redan inom ett par minuter.

Vill du veta mer om hur du går tillväga har vi samlat en massa nyttig information på den här sidan. Om du i stället bara vill ha tips på vilka operatörer som finns och vilket mobilabonnemang du ska välja, hoppar du vidare till rubriken ”Jämför och välj nytt abonnemang”.

Om du har bindningstid kvar hos din nuvarande operatör kan du i många gånger byta ändå. De flesta operatörer erbjuder möjligheten att byta till ett annat av deras abonnemang. Vill du däremot byta till en annan operatör så kan du behöva vänta tills bindningstiden löpt ut. Men det kan även finns en chans att lösa ut den tid du har kvar för att kunna genomföra ett byte till någon konkurrent. Börja i så fall med att prata med din operatör för att finna en lösning.

Fördelar med att byta mobilabonnemang eller mobiloperatör

Det kan finns många olika anledningar att vilja byta mobilabonnemang. Möjligtvis är de mest uppenbara skälen pris samt vilken täckning operatörerna har. Men det kan även vara att få tillgång till mer surf eller att man helt enkelt är missnöjd med den service man får hos sin nuvarande mobiloperatör. Bland de mindre bolagen är det vanligt att använda sig utav de störres nät. Vilket innebär att du som kund kan dra nytta av bra täckning, samtidigt som du får en lägre månadskostnad.

Skillnaden i pris mellan olika mobilabonnemang utgörs i dagsläget främst av datamängden (surf) som erbjuds. Detta eftersom antalet samtal, SMS och MMS sedan länge är kostnadsfria i de allra flesta fall. Åtminstone betalar du inget för varje enskild gång du ringer eller skickar ett meddelande. Det är såklart redan inräknat i det pris du får betala. Men du slipper att tänka på den saken som man gjorde förr. Däremot kan du få betala när du ringer eller messar till andra länder. Här kan kostnaden däremot skilja sig mellan operatörerna, vilket kan vara bra att ha koll på.

 

Så gör du ett byte av mobilabonnemang

När det kommer till att genomföra ett byte kan det vara bra att skilja på att byta abonnemang och att byta mobiloperatör. Alla operatörer har ett antal abonnemang som du kan välja mellan. Hos de flesta har du möjlighet att byta mellan de olika abonnemangsalternativen så många gånger du vill. Detta gäller många gånger även under en pågående bindningstid. Dessutom kan i de flesta fall göra bytet på egen hand via ditt konto hos den aktuella operatören.

Att göra ett byte av mobiloperatör är däremot något som görs i flera steg. I samband med det så byter du givetvis också abonnemang. Det är dock inget komplicerat utan en väldigt enkel process. Din nya operatör är angelägen om att få dig som kund, vilket innebär att de kan bistå med det mesta. Ibland kan det hända att din befintliga operatör ger det ett bättre priserbjudande för att du ska stanna kvar. I så fall får du väga det mot fördelarna som fick dig att överväga ett byte till att börja med.

 

Steg för att byta mobilabonnemang och operatör

 1. Börja med att bestämma dig för vilken mobiloperatör och vilket abonnemang hos denne som du vill byta till.
 2. Därefter surfar eller klickar du dig in på operatörens hemsida och leta upp var du beställer ett nytt abonnemang.
 3. Välj det abonnemang som matchar dina behov bäst sett till surfmängd, pris med mera.
 4. Fyll sedan i dina person- och kontaktuppgifter när dessa efterfrågas.
 5. Gör därefter ett val för om du vill behålla ditt nummer eller få ett nytt. Väljer du att få ett nytt nummer ges du vanligtvis ett antal förslag som du själv kan välja mellan.
 6. Om flera betalningsalternativ är möjliga så väljer du det som du vill använda. Det kan exempelvis vara kortbetalning, faktura eller e-faktura. Avslutningsvis skickar du in din beställning.
 7. Nu sköter din nya operatör kontakten med din befintliga och ser till att ditt abonnemang avslutas. Ifall du har bindningstid eller uppsägningstid kvar så kan ett aktiveringsdatum för det nya abonnemanget sättas till när det gamla löper ut.
 8. I tid tills ditt nuvarande abonnemang avslutas så skickar din nya operatör ett SIM-kort hem till dig. Tillsammans med SIM-kortet kommer även en bekräftelse samt instruktioner för hur du kommer igång med ditt nya abonnemang.
 9. Därmed är allt klart och dina tjänster kommer att aktiveras. Svårare än så var det inte!

 

Jämför och välj ett nytt abonnemang

En bra start när börjar kännas dags att byta mobilabonnemang är att veta vilka alternativ som är existerar. Numera finns det en uppsjö av mobiloperatörer att välja mellan. Genom att jämföra innan du byter ökar du chansen att göra ett bra val och känna dig tillfreds med ditt nya abonnemang. Först och främst handlar det om att utgå ifrån dina verkliga behov. Är du en person som mest ringer eller skickar SMS, så finns det inga skäl att betala för en massa surf. Givetvis gäller även det omvända.

Här nedanför har vi samlat ihop ett flertal av både stora och små mobiloperatörer. Kolla igenom och jämför vad du får hos respektive. Målet är att göra det möjligt för dig att lätt hitta något som passar för just dig. I listan finns enbart seriösa aktörer som du kan känna dig trygg med att välja.

Fello

Fello startades av två syskon som ledsnat på dålig support och abonnemang som visar sig vara mycket dyrare än vad marknadsföringen framhåller. Därför är samtliga av Fellos abonnemang är fria från bindningstid och uppsägningstid. Följaktligen betalar du helt enkelt för att du vill och inte för att du måste. Det enda du väljer är mängden surf och den surf du inte använder kan sparas till nästa månad. Du erbjuds dessutom möjlighet att bjuda in dina vänner. För varje vän som tecknar ett abonnemang får du samtidigt en månad gratis. Oavsett vilket abonnemang du betalar för.

Fello använder Telias nät och har därmed riktigt bra täckning i hela landet. De har även extra rabatt för seniorer, studenter och personer under 18 år.

Mobilabonnemang hos Fello
Fello är en operatör som är flexibel och har schyssta villkor. Fello använder Telias mobilnät.
Läs mer & beställHämta Fello rabattkod
Surfmängd2 – 35 GB
Sparad surfJa, upp till 25 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris47,50 – 245 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattJa

Vimla

Vimla kör med samma inriktning som Fello. Alltså att mobilabonnemang ska vara enkla och schyssta. Bindningstid och uppsägningstid lyser med sin frånvaro. Således väljer du själv hur länge du vill vara kund och stannar kvar för att du trivs. Vimla driver inget eget nät utan använder sig därför utav Telenors mobilnät. Därmed har du trygg täckning i stora delar av landet.

När du är kund hos Vimla kan du spara din oanvända surf till senare tillfälle. Närmare bestämt går det bra att spara upp till hela 100 GB. Och även här får barn, studenter och seniorer rabatt på sina abonnemang. Glöm inte att bjuda in dina vänner och ge dem 10 kr rabatt på månadskostnaden. När du värvar en vän som blir Vimlakund så får du såklart också 10 kr rabatt.

Vimla mobilabonnemang
Prisvärda abonnemang och nöjda kunder hos Trustpilot. Vimla använder Telenors nät.
Läs mer & beställHämta Vimla rabattkod
Surfmängd3 – 100 GB
Sparad surfJa, upp till 100 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris25 – 350 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattJa

Hallon

Hallon dök upp på en svenska marknaden 2017, som en uppstickare med fokus på låga priser. Den enda skillnaden mellan abonnemangen är mängden surf du får. De använder det stabila nätet hos Tre och därtill kommer att varken bindnings- eller uppsägningstid existrerar på något abonnemang. Ifall du vill byta abonnemang för att få mer eller mindre surf så gör du det enkelt på egen hand via ditt konto.

Studenter, personer äldre än 55 år samt barn och ungdomar kan glädja sig åt rabatterade priser. Att göra ett byte till Hallon innebär även att du slipper oroa dig för dolda avgifter. Den surf som du inte använder kan sparas till kommande månad.

Hallon mobilabonnemang
Hallon hittar du i Tres nät. Du får dock betydligt lägre pris och kunderna är generellt mer nöjda.
Läs mer & beställHämta Hallon rabattkod
Surfmängd4 – 100 GB
Sparad surfJa, upp till 100 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris49 – 349 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattJa

Telia

Telia är Sveriges största mobiloperatör. Företaget har funnits sedan 1853, längre tillbaka under andra namn. Telia ägs delvis av svenska staten. De har inte de lägsta priserna, men däremot det i särklass mest utbyggda mobilnätet. Hos Telia är det också möjligt att välja mellan abonnemang och kontantkort. När det gäller många av de andra operatörerna saknas oftast den möjligheten.

För att välja det rätta abonnemanget för just dig kan du svara på ett antal frågor och på så sätt enkelt få fram det alternativ som matchar dina behov bäst. Möjlighet finns också att få lägre pris när du kombinerar flera av Telias tjänster. Exempelvis kan hela familjen dela på ett abonnemang som betalas via en enda faktura.

Byt till abonnemang hos Telia
Telia har Sveriges största mobilnät. Här finns även mobilabonnemang för företag.
Läs mer & beställ
Surfmängd0,2 – 40 GB
Sparad surfJa, upp till 50 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidJa, 24 mån
Uppsägningstid1 mån
Pris129 – 489 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattNej
BarnrabattJa

Telenor

Telenor är en av Sveriges största leverantörer av telefoni och datakommunikation. Deras fokus ligger på människan i första hand och tekniken kommer därefter. Vart du än befinner dig ska du kunna nå nära och kära. Vidare har de numera helt slopat bindningstid och har du en stor familj finns möjligheten att teckna familjeabonnemang. Tack vare att bindningstiden är borta innebär detta att du kan byta mobilabonnemang till Telenor utan att riskera behöva vara kvar om du inte blir nöjd.

Den stora skillnaden mellan de olika abonnemangen är mängden surf. Det finns dessutom möjlighet att få obegränsad surf för att du aldrig ska behöva tänka på om surfen är på väg att ta slut.

Abonnemang hos Telenor
Telenor har ett av Sveriges bästa mobilnät som täcker 99% av befolkningen. Support finns även via telefon.
Läs mer & beställHämta Telenor rabattkod
Surfmängd5 – 35 GB
Sparad surfNej
Samtal/SMSFria
BindningstidNej
Uppsägningstid1 mån
Pris229 – 399 kr / mån
StudentrabattNej
SeniorrabattNej
BarnrabattFamiljerabatt möjlig

Tre

Tre är en mobiloperatör som drog igång redan år 2000. I dagsläget har de växt till en av landets största med ett nät som täcker stora delar av Sverige. Tre är även tidigt ute med utbyggnaden av 5G och i många större städer kan du redan komma igång att använda det. Du slipper bindningstid med alla abonnemang och det finns möjlighet för familjen att dela på surf med mera.

Genom 3Världen går det idag att surfa för samma pris som hemma i ett femtiotal länder där Tre numera finns. De har också en tjänst så låter dig streama musik helt gratis inom EU. Något som borde passa musikälskaren perfekt. Dessutom är det möjligt att dela surf med nära och kära. Dessvärre finns det just nu ingen rabatt för dig över 55 år och inte heller någon studentrabatt.

Tre mobilabonnemang
Tre har ett stort och väl utbygt nät i Sverige och flera andra länder. Välj mellan många erbjudanden.
Läs mer & beställHämta Tre rabattkod
Surfmängd5 GB – Obegränsad
Sparad surfNej
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
Uppsägningstid1 mån
Pris199 – 499 kr / mån
StudentrabattNej
SeniorrabattNej
BarnrabattFamiljerabatt möjlig

Comviq

Comviq har alltid arbetat för att pressa priserna på mobilabonnemang. De var den första operatören som 1981 utmanade Telias monopol. Sedan dess har mycket hänt, men de konkurrenskraftiga priserna finns kvar än idag. Utöver att byta mobilabonnemang till något billigare jämfört med vad du har idag, så kommer du även undan både uppsägningstid och bindningstid. Något sådant finns absolut inte hos Comviq.

Som om inte redan lågt pris skulle räcka så får studenter och seniorer en extra rabatt. Comviq använder sig av både Telenors och Tele2s nät för att skapa bra täckning i alla delar av landet. I händelse av att du ringer mycket utomlands så erbjuder Comviq några av de bästa priserna för detta.

Comviq mobilabonnemang
Comviqs slagord är billigt, enkelt och schysst. Inga dolda avgifter, endast mycket surf och bra nät till lågt pris.
Läs mer & beställHämta Comviq rabattkod
Surfmängd4 – 100 GB
Sparad surfJa, upp till 100 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris125 – 375 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattNej

Chili mobil

Chili mobil är ett av de nyaste tillskotten bland mobiloperatörer på den svenska marknaden. Deras mål är att ge alla som vill chansen att leva ett digitalt liv även utanför det egna hemmet. Utmärkande för Chili mobil är att de satsar helt och fullt på att vara en digital aktör. Med det menas att du enkelt ska kunna sköta allt själv via appen MittChili. Bindningstid och uppsägningstid, vad är det? När man använder Chili mobil kan man undra, eftersom det aldrig har varit aktuellt hos dem. Några dolda avgifter förekommer inte heller och kundservicen arbetar för att hålla hög nivå.

Precis som hos flera av de andra operatörerna finns här också studentrabatt samt lägre pris för alla som fyllt 55 år. Eftersom Chili mobil inte har något eget nät använder de sig utav Tres nät.

Byt mobilabonnemang till Chili mobil
Chili mobil erbjuder möjlighet till obegränsad surf. Omdömen vittnar om idel nöjda kunder.
Läs mer & beställHämta Chili mobil rabattkod
Surfmängd6 GB – Obegränsad
Sparad surfNej
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris129 – 299 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattNej

Halebop

Halebop ägs av Telia och är den lilla operatören i det stora nätet. Därmed har du chansen att byta mobilabonnemang utan att gå miste om täckning vart du än befinner dig. Halebop har länge legat långt fram med att pressa priserna på marknaden. När du blir kund hos Halebop är du inte låst av någon bindningstid och vill du säga upp abonnemanget så är det gjort på endast 1 månad. Som bonus har du dessutom fria SMS till hela världen.

Du kan utan problem uppgradera eller nedgradera mellan de olika abonnemangen månad för månad. Allt utifrån vad du för tillfället har för behov. Självklart finns det även rabatt för dig som studerar. Rentav två alternativ att välja mellan.

Beställ abonnemang hos Halebop
Halebop är en del av Telia och använder deras nät. En stor skillnad är hur mycket du får för mindre pengar. Nöjdast privatkunder 2021.
Läs mer & beställHämta Halebop rabattkod
Surfmängd2 – 100 GB
Sparad surfJa, upp till 100 GB
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
Uppsägningstid1 mån
Pris129 – 429 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattNej
BarnrabattNej

Tele2

Tele2 är en av Sveriges tre största operatörer med eget nät från norr till söder. Här kan du välja mellan prisvärda abonnemang, tänkta att passa för alla. De är den operatör som i nuläget erbjuder den mest omfattande täckningen i 4G-nätet. Surfa och ring oavsett vart du är för tillfället. Tänk dock på att Tele2 har något sämre täckning i delar av norra Sverige jämfört med Telia och Tre. Om du bor där, eller ofta vistas i Norrland så är ett tips att kika på de operatörer som använder de andra näten.

Med det sagt så finns det ändå fördelar med Tele2 om du inte far norrut särskilt ofta. Fria samtal och SMS, samt mobilabonnemang med fri surf. Du kan smidigt byta abonnemangsform eller säga upp ditt abonnemang när som helst. Det enda att hålla koll på är en månads uppsägningstid.

Mobilabonnemang Tele2
Tele2 är en operatör som täcker in 99,9% av Sveriges befolkning. Surfgaranti som lovar uppkoppling i alla lägen.
Läs mer & beställHämta Tele2 rabattkod
Surfmängd3 GB – Obegränsad
Sparad surfNej
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
Uppsägningstid1 mån
Pris219 – 569 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattJa

Fibio

Fibio kallar sig själva för Sveriges bästa mobilabonnemang. Ett högt ställt mål som kanske är kan nås när man erbjuder lägsta-pris-garanti, fria samtal/sms, noll bindningstid och bred täckningsgrad i Telenors nät. Kombinera detta med låga priser, hög kvalité och valfrihet så får du fram Fibio. Eftersom du kan säga upp ditt abonnemang när helst du önskar så strävar Fibio efter att du alltid ska vara 100% nöjd.

Förutom de redan nämnda fördelarna så kan du såklart få studentrabatt, likväl som ungdoms- och seniorrabatter. Dessvärre går det inte att spara någon surf, men med väl tilltagna abonnemang borde du klara dig i alla fall. Och om dina surfbehov är stora så väljer du helt enkelt alternativet med helt fri surf.

Fibio abonnemang
Fria samtal och SMS, samt möjlighet till obegränsad surf i Telenors mobilnät.
Läs mer & beställHämta Fibio rabattkod
Surfmängd6 GB – Obegränsad
Sparad surfNej
Samtal/SMSFria
BindningstidIngen
UppsägningstidIngen
Pris99 – 199 kr / mån
StudentrabattJa
SeniorrabattJa
BarnrabattJa

 

Kan jag behålla mitt nummer om jag byter mobiloperatör?

Absolut! Din nuvarande mobiloperatör är skyldig att släppa ditt nummer i samband med att du tänkt byta mobilabonnemang. I finare termer kallas det fört att portera numret. Det är din befintliga operatör som ska öppna numret för portering, något som kan skötas helt av det bolag du flyttar till. Din nya operatör har, märkligt nog, ingen skyldighet att ta emot ett nytt nummer. Men oroa dig inte för detta. Det finns nämligen ingen som helst risk att det skulle nekas. Den operatör som du byter till vill ju såklart ha dig som betalande kund. Att inte ta emot ditt nummer vore för det mest liktydigt med att neka dig som kund. Sannolikheten att det händer är därmed lika med noll.

Bra att komma ihåg är att operatören kan ta ut en avgift för att portera numret. Vanligtvis är detta dock kostnadsfritt. Oavsett vilket så ska det framgå tydligt och vara avtalat. Däremot har din gamla operatör ingen rätt att ta betalt för att öppna upp numret för portering.

 

Byta abonnemang och behålla numret

När du ska byta mobilabonnemang och vill behålla ditt nummer så gör du på följande sätt. Det mesta av jobbet sköts av den operatör du byter till. Så du behöver inte göra särskilt mycket själv.

 1. Kontrollera att numret är registrerat på dig personligen.
 2. Därefter tar du kontakt med din nuvarande operatör. Säkerställ hur det ser ut runt bindningstid och uppsägningstid. Det kan vara så att du behöver lösa ut den sista tiden av ditt abonnemang eller att det återstår delbetalningar. Att få koll på detta direkt underlättar för dig och du slipper bli överraskad av oväntade kostnader i samband med bytet.
 3. När du är säker på hur det ser ut med ditt nuvarande abonnemang så kontaktar du den nya operatören. Be dem sedan att påbörja en flytt av ditt nummer. Om du beställer ett nytt abonnemang på egen hand så fyller du i uppgifter som begärs kring det aktuella numret. När det är klart så påbörjas en överflytt av numret. Vanligtvis tar detta endast någon dag eller två.
 4. I samband med att numret flyttas så avslutar den nya mobiloperatören allt hos den befintliga. Du behöver med andra ord inte göra något mer. Därefter är allt klart och du kan njuta av att förhoppningsvis ha bytt till något bättre.

 

Kostar det något att flytta sitt mobilnummer?

Nej, det är helt kostnadsfritt att flytta sitt nummer till en ny operatör. Med tanke på hur hård konkurrensen är på marknaden för mobilabonnemang så vore det en ren förlust för företag som tog betalt för detta. Däremot är den enda kostnaden som kan uppstå vid byte av mobilabonnemang är om du har bindningstid kvar. I så fall kan du eventuellt komma överens med din operatör om att avsluta abonnemanget tidigare. Vilket då innebär att du kan behöva betala det som återstår.

Om din operatör inte går med på detta så finns det inte så mycket att göra. Du blir då tvungen att betala tiden ut. Däremot behöver det inte hindra dig från att byta mobilabonnemang. Det går alldeles utmärkt att använda ett tillfälligt nummer under tiden. När bindningstiden på ditt abonnemang sedan har löpt ut kan ditt nummer flyttas över och ersätta det temporära.

 

Liknande inlägg